25 Temmuz 2009 Cumartesi

Wolfgangsee - Salzburg Avusturya

Uzunca bir aradan sonra değişik bir yeri görme şansım oldu. Bir süredir gidip görmek istediğim yerlerden birisi idi Wolfgangsee. Bu bölge Avusturya' nın Salzburg eyaleti içerisinde yer alıyor genellikle Avusturya ve turizm denildiğinde akla Viyana ve Tirol / Kaernten kış turizmi gelsede bence Salzburg da önemli bir yer, eğer bu tarafa bir seyahat planlamış iseniz biraz da doğaya meraklı iseniz kesinlikle görmeniz gereken bir bölge.

Aslında bölge de sadece Wolfgang gölü yok Salzburg ile arada kalan Mondsee, daha kuzeydeki Attersee ve Traunsee de aynı güzellikte bölgeler, ben güzergahım üzerindeki Traunsee yi daha çok beğendim aslında çünkü turistikten ziyade yazlık havası vardı, tabii birde orada hava açıktı ve muhteşem bir manzara vardı, Wolfgangsee de ise oldukça kapalı bir havada dolaştık.

Wolfgangsee - St. Wolfgang / Salzkammergut yolu üzerinde bir köy manzarası



Bölgede göller dağların arasında kalıyorlar, otobandan çıktıktan sonra 2 şeritlik dar ve fakat güzel yollardan bu bölgelere ulaşılabiliyor, köy yolları biraz daha dar fakat oralarda da pek bozuk yol gözüme çarpmadı açıkçası. Tüm civarı gezebilmek için araba iyi bir seçenek, tabi araba ile burada değilseniz ve kiralama da yapmak istemiyorsanız ÖBB nin Postbus otobüsleri yerleşim yerleri arasında hizmet veriyor ve buradaki tüm yerleşim yerlerine trende gidiyor. Viyana ya yaklaşık 3 saat mesafede tabii hız limitlerine uyarsanız Smile Salzburg tan ise 45 dk. kadar sürüyor.



İklim tipik Avusturya iklimi, yaz günü öğlene kadar yanabilir, saat 3 le 4 arasında bardaktan boşanırcasına yağmura yakalanabilirsiniz Smile nitekim bizde dönüş yolunda yakalandığımız yağmur ve fırtına ile bunu görmüş olduk. Havanın kapalı olması ve bizimde öğleden sonra günübirlik gitmiş olmamız nedeni ile çok fazla bana ait resim yok, ama yakın zamanda bir kaç günlüğüne kalmak üzere gitmeyi de düşünüyorum, tabi bu ziyareti gerçekleştirebilirsem daha fazla bize ait resimle başlığı süsleyebilirim.

http://www.wolfgangsee.at/ Bu link ile bölge hakkındaki bilgileri daha doğru alabilirsiniz, olur ya uzun süreli kalmak isteyenler için rezervasyon imkanı da var.

Başlığa konu olan Wolfgangsee çevresinde bizim ziyaret ettiğimiz bölgenin ismi St. Wolfgang ta yaz döneminde spontane yer bulmak çok kolay olmayabilir, Almanya ve İtalya' nında bölgeye yakınlığı bu iki ülkeden çok sayıda ziyaretçinin burada olmasını sağlıyor, bu arada kentteki tek Türk bizdik, bu da demek oluyor ki yemek için dönerci bulamayacaksınız, zaten bizde Avusturya mutfağını pek beğenmediğimiz için bir pizzacıda karnımızı doyurmayı tercih ettik. Bölgede ki turizmin pek çok sebebi var, bunlar gölde yüzmek isteyenlerden tutunda, doğa meraklısı yürüyüşçü ve tırmanışçılar, ya da demiryolu tutkunları Wink hehehe anladınız siz beni bir şey var burada.




St. Wolfgang da gördüğümüz evlerin nerede ise tamamı pansiyon haline getirilmiş ya da zaten bu amaçla yapılmış evlerdi. Bu pansiyon evler dışında otellerde mevcut. Sokaklar hava kapalı olmasına rağmen turist doluydu, turistik eşya dükkanlarında ise bölgeye özel olarak Salzkammergut bölgesinde olması nedeni ile tuz kristaller, tuz taşları ya da tuz ile alakalı eşyalar bulmanız mümkün oluyor, ama bunun dışında çeşitli el işi ahşap ürünlerde var.

Buraya ismini veren kişi St. Wolfgang, bölgenin Salzburg a yakın olması nedeni ile akıllara hemen Wolfgang Amadeus Mozart gelebilir ama onunla bir alakası yok. Bu küçük kentin kilisenin duvarında St. Wolfgang ile ilgili bir takım şeylerde yazıyordu fakat ben anlayamadım, kahramanlığından falan bahsediyor sanırım.






Geçtiğimiz günlerde bu bölgede RedBull Air Race yarışları da yapılmış, göllerde genellikle kano ve tripboat lar ile dolaşılıyor olsa da, su kayağı gibi su sporları da yapılıyor, bizim gittiğimiz gün akşam 7 de bir gösteri yapılacağını söylediler ama yağmurda beklemek istemedik. Yine göl içerisinde kıyı yerleşim yerlerine uğrayan ve biraz da turistik amaçlı çalışan gezi tekneleri var, bunlar Wolfgangseeschifffahrt isimli bir firma tarafından işletiliyor.

Bölge yakınındaki büyük yerleşim yerlerinden Bad Ischl ile Salzburg arasında kalan bu kesimde demiryolu yok, dolayısı ile araba ile gelinmiyor ise ya Salzburg' tan otobüs ile ya da tren ile Bad Ischl' a geldikten sonra PostBus otobüsleri ile St. Wolfgang ya da Wolfgangsee civarındaki diğer yerleşim yerlerine ulaşmak mümkün. Araba ile gidenler için bir ip ucu burada araba park edecek yer yok, daha doğrusu Bad Ischl dan itibaren yok Smile bütün park alanları kısa park olarak geçiyor, otomatlardan 20dk ya kadar ücretsiz bileti alabiliyorsunuz ama uzun kalacak iseniz ücretli bilet almak durumundasınız, ve zaten avuç içi kadar yerleri gezmek için arabaya ihtiyaç yok bunun için buraların girişlerindeki paralı otoparklara arabanızı günlüğü 3 € dan bırakabiliyorsunuz, yürüyerek kenti dolaşmanız 1 saat civarında sürer zaten.

Bölgenin ilgi çeken yerlerinden birisinin St. Wolfgang olmasının sebebi Schafbergbahn. Schafberhbahn yani Schafberg treni, hadi daha Türkçesi ile Koyun Dağı Treni. Bu tren sistemi Bergbahn, ya da Zahnradbahn terminolojisi içerisinde yer alıyorlar. Daha tırmanabilmek için rayın ortasındaki bir dişliyi kullanan trenler arasında buharlı trenlerin uzun düdüklerini duymak benim için oldukça heyecan verici. Hadi kimseye söylemeyin zaten ben bu trenler için gitmek istiyordum ama kötü olan oraya kadar gidipte binememekti, bu durumda ikinci sefer daha gitmeyi kesinlikle düşünüyorum.




Bu trenler 45 dakika da bir kalkıyorlar, kalabalık bir grup iseniz önceden rezerve etmenizde fayda var, buharlı trenler ile birlikte dize lokomotifte var, ve burada çalışan buharlı lokolar bilindiği kadarı ile dünyanın düzenli tarife ile çalışan en yaşlı lokomotifleri. Bu özelliği ile bölgenin sadece demiryolu meraklılarına hitap ediyor olduğu bile söylenebilir, her yıl burada demiryolu güzergahından bir koşu yarışması da düzenleniyor, rekor 45 dk. ilginç olan trenlerde 45 dk. da zirveye çıkıyorlar, bizi gezdiren at arabası sürücüsü yüksekliği söyledi ama şimdi aklımda değil sanırım 1400 civarında bir rakımı var tepenin ama manzaranın mükemmel olduğunu da söylüyorlar.




Bu resimler www.tiscover.com sitesinden alıntıdır.

Buradaki turistik gezi araçlarından birisi yaklaşık 30dk. lık bir gezi imkanı sunuyor 6 kişi ye kadar 21 € ya bu geziyi yapıyorsunuz, 7 kişi olduğunuzda adam başı 3,50 € veriliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder